26 Ağustos 2015 Çarşamba

TATLANDIRICILAR ÇÜRÜK YAPAR MI?

TATLANDIRICILAR ÇÜRÜK YAPAR MI?

Diş çürüğü ve beslenme arasındaki ilişki oldukça önemlidir. Büyük düşman ilan edilen ‘ŞEKER’in ise çürük riski artık herkes tarafından bilinmektedir. Bilim dünyası beslenmedeki şekeri çıkarıp alternatiflerini bulmak için çok uzun zamandır çabalamaktadır.

 Evet bu TATLI alternatiflerin beslenmedeki yerini Women’s Health dergisinin ağustos ayı sayısından okuyabilirsiniz. Bu tatlandırıcılar listesi aslında oldukça uzun. Doğal olarak bulunanlar, kimyasal sentezlerle elde edilenler, kalorili olanlar, kalorisiz olanlar vs. vs.


Benim değinmek istediğim nokta ise ağız sağlığı ve tatlandırıcı ilişkisi olacak. Öncelikle normal çürük oluşum sürecini bir hatırlamak lazım. Çürük yapan bakteriler diş yüzeyimizde bakteri plağı dediğimiz bir oluşumun içerisinde bulunur. Yeme/içme işlemi sonucu ağıza alınan besinler (özellikle de karbonhidratlar şekerli ve unlu yiyecekler) bu bakteriler tarafından kullanılır. Bu kullanım sonucu ise ortaya asidik artıklar çıkar. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olur.  


Tatlandırıcılar bakteriler tarafından kullanılamazlar ve aside metabolize edilemezler. Bu nedenle de çürüğe neden olmazlar. Çürüğe neden olmamaları içinizi çok rahatlatmasın lütfen. Çürük oluşturmayan sadece o gıda içerisindeki tatlandırıcıdır. Gıdanın diğer içeriklerine de dikkat etmek gerekir.  Bu tatlandırıcıların kullanıldığı bazı gıdalar asidik içerikleriyle dental erozyona neden olabilmektedir mesela.


Diş hekimliğinde şeker tadında olan ama çürük yapmayan tatlandırıcılarla birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sonunda bir de diş dostu kahramanımız olmuştur
 ⭐️XYLİTOL⭐️

-         - BAKTERİLER TARAFINDAN METABOLİZE EDİLEMEZ VE ASİT ARTIKLAR ORTAYA ÇIKMAZ VE ÇÜRÜK OLUŞTURMAZ
-        -  BAKTERİ ŞEKER SANIP HÜCRE İÇİNE ALDIĞI XYLİTOLÜ DIŞARI DA ATAMAZ. BİRİKEN XYLİTOL BAKTERİNİN YAŞAMSAL FALİYETLERİ BOZAR.
-        -  XYLİTOL VARLIĞINDA BAKTERİYEL PLAĞIN YAPIŞKANLIĞI BOZULMAKTA VE AĞIZDAKİ BAKTERİ SAYISI AZALMAKTADIR.

BU BİR MUCİZEE 👊🏻👊🏻👊🏻 denmişş ve xylitol hemen sakızlarda, pastillerde, diş macunlarında yerini almıştır.

Xylitollü sakızlarda faydalarına ek olarak sakız çiğnemeyle artan tükürük de eklenince dişler bayram etmiştir. Düzenli çiğnemeler gün içerisinde bile hayat kurtarıcıdır.




Herşeyde olduğu gibi herşeyin fazlası zarar 😉 nadir de olsa aşırı kullanımlarında bağırsak hareketlerinde hızlanma, diyare görülebilir. Bir de 

Önemli not: 3 yaş altı çocuklarda kullanımı tavsiye edilmez.

Önemli not2: diş fırçalamak çürüğü önleyen yegane durumdur. Gerisi sadece riskleri azaltma çabalarıdır.




2 yorum:

  1. Paylaşıma bayıldım minik kızım Mira için de dikkate alacağım:) Bu arada Womens Health deki Tatlandırıcılar dosya konusu ablam tarafından oluşturulmuştu:) Ne güzel bir tesadüf ki okumuşsun. Bu arada seni Ali sayesinde tanımış oldum ben Ali'nin lise arkadaşı Elvin (instagram: stileostyle) öpüyorum seni tatlı anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindimm... Ablanı severek takip ediyordum şimdi senin de takipçinim 😊 Memnun oldum Ali bahsetmişti zaten birgün yüz yüze de tanışırız umarım ☺️

      Sil