21 Ekim 2015 Çarşamba

Süt Gücüyle Dişleri Güçlendirmek

     


Süt ve süt ürünlerinin, diş sağlığına faydalı olduklarını ve bunun sebebinin de içerdikleri kazein, kalsiyum ve fosfattan kaynaklandığını birçok araştıma tarafından bildirilmiştir. 
     Günlük tüketebileceğimiz süt ve süt ürünlerinin içindeki koruyucu faktör miktarıaslında oldukça düşüktür. 
     Bu nedenle arastırıcılar, çürügü önlemek amacıyla sütün içerisindeki koruyucu faktörleri ayırarak kişisel hijyen ürünleri içerisinde kullanmaya yönelik çalısmalara odaklanmıslardır.

     Bu çalışmalar sonucunda bir remineralizasyon (dişe yeniden mineral geçişi diyebiliriz) teknolojisi olan kazein fosfopeptid-amorf kalsiyum fosfat(CPP-ACP) kompleksi geliştirilmiştir.
    Birçok ürünün (diş macunu, sakız, pastil, gargara,dolgular) içine katılmıştır ancak ülkemizde bu kadar çeşite ulaşmak biraz zordur. ben sizlere hem ulaşılabilir, hem de artık etkisi kesin olarak kanıtlanmış, kendi tezimde de benim de bizzat araştırıp sonuçlarını gördüğüm, çocuğuma ve aileme kullandırdığım pat formundan bahsedeceğim. 
     Pat şeklinde olan bu (Tooth mousse--recaldent--MI Paste) ürünü sadece süt alerjisi olanlar kullanamıyor. Normal formu 3 yaş altında da güvenle kullanılabilir. +plus formu ise flor içerdiğinden 6 yaş itibari ile kullanılması öneriliyor. tadı oldukça güzel olan bu pat diş macununa benzese de kullanım amacı macun değildir. dişler fırçalandıktan sonra mercimek tanesi kadar parmağınıza, kulak pamuğuna veya fırça ucuna alıp dişler üzerine sürmeniz, bir süre tükürmemeniz ve sonrasında en az yarım saat birşey yiyip-içmemeniz gerekmektedir. 


     Peki ne yapıyor bu ürün, nasıl koruyor, güçlendiriyor dişlerimizi?? Mekanizmasını basitçe anlatmam gerekirse;

- bu pat uygulama sonrası diş, dişeti, tükürük, dil, bakteri plağı gibi tüm dokularda birikerek bir acil durum rezervi oluşturur. 
- Çürük atağı veya asit atağı sırasında dişten ayrılan mineraller hemen bu rezervlerden geri kazandırılır.
-  Çürük oluşumu ve asit erozyon  riski azaltılmış olur.
-  Buna ek olarak çürük başlangıç lezyonlarını tedavi ettiği de çalışmalarda gösterilmiştir.
- Hassasiyeti olan hastalarda da başarıyla kullanılmaktadır.


  Özetle;  diş hassasiyeti olanlar, diş taşı temizliği, diş beyazlatma gibi işlemleri yaptıranlar işlem sonrası, ağız kuruluğu şikayeti olanlar, ortodontik tedavi görenler, çocuklarda, yetişkinlerde, hamilelerde koruyucu olarak kullanılabilmektedir.

---Ürünü araştırmanızı öneririm. Bu bir reklem değildir. Sadece kullanan, araştıran bir uzmanın görüşüdür ;)






6 Ekim 2015 Salı

SÜT DİŞİNİN KÖKÜ OLUR MU?


Bu sorunun cevabı tabi ki 'EVET' Ama çocuğunuzun süt dişi sallanıp kendiliğinden düştüyse elinize aldığınız o minicik şey kafanızı biraz karıştırmış olabilir. Birçok insan o gördükleri düşen köksüz dişi görünce süt dişlerinin kökünün olmadığını görünce süt dişlerin kökünün olmadığını düşünüyor.




İşin aslı şu ki süt dişlerinin aslında kökleri var. kökleri olmasa zaten çene kemiğine tutunamazlar, Herhangi bir fonksiyonda bulunamazlar, çiğnemek gibi ;) Uzun bir süre kökleriyle canlı ve mutlu bir şekilde kalırlar o kökün hemen altında kalıcı diş gelişmeye devam eder. Ne zaman ki kalıcı diş artık ağızdaki yerini almaya hazır olursa, Ağıza doğru hareket başlar. Öyle bir mekanizma vardır ki hareket halindeki kalıcı diş hemen önünde ona rehberlik eden süt dişini takip eder, takip ettikçe eritir, kökü tamamen eriyen süt dişi sallanmaya başlar, Çünkü onu kemiğe bağlayan birşey kalmamıştır. onun gitme vaktidir. Herşey yolundaysa diş sallanır ve düşer. Kalıcı diş de kendi yerine doğru hareketine devam eder. Vücuttaki her bir mekanizma gibi bu da mucizevidir ;)



Tabi ki her zaman bu olay bu  kadar kolay olmaz. yaşanabilen problemleri de bir sonraki postta konuşmak ümidiyle hoşçakalın ....