2 Eylül 2015 Çarşamba

ANTİBİYOTİKLER ÇÜRÜK YAPAR MI ACABA ???



Meslek hayatım boyunca birçok yerde çalıştım, birçok kültürü tanıdım, farklı sosyoekonomik durumdaki ailelerden hastalarım oldu. hepsinin ortak bir noktası vardı o da 'ÇOCUĞUMUN DİŞLERİNİ HEP BU ŞURUPLAR İLAÇLAR ÇÜRÜTTÜ' fikri idi.





 Peki bu gerçekten olabilir mi, sağlığın geri kazandırılması için kullanılan ilaçlar ağız sağlığını bozar mı? ya da tek suçlu ilaçlar mı? 






 Açıkçası benim değinmek istediği antibiyotik, ateş düşürücü, öksürük şurubu gibi hastalık dönemlerinde geçici süre ile kullanılan ilaçlar. uzun dönemli ilaç kullanımı (alerji, kanser, şeker hastalığı, kronik hastalıklar vs) ayrıca ele alınması gereken özel bir durum. 



 Çocukların kullanabildiği ilaç formu genel olarak şuruptur. Bu şuruplar çocukların kullanabileceği tada ulaşması için bol miktarda şeker içermektedir. çürük açısından riski de bu oluşturur. günde birkaç defa kullanılması, gece uyurken verilmesi, gece yatmadan önce verilmesi gibi durumlar ise bu riski arttırır. uzun zamandır şuruplar içerisindeki şekerler tatalandırıcılarla yer değiştirmeye başlamıştır. çoğu zaman kullanım güvenliği açısından şeker ve tatalandırıcılar birlikte kullanılarak çürük riski azaltılmaya çalışılmaktadır.


 Gerçek şu ki dişi çürüten kullanılan ilaç değildir. Bu ilaçların içerisine eklenmek zorunda olunan ŞEKERdir. yani ilaç verildikten sonra dişler temizlenir ise çürük riski oluşmayacaktır. sık hastalanan sık ilaç kullanmak zorunda olan bir çocuğun dişlerinin çürümesinin suçlusu ilaç değil, sizin o ilacı temizlememenizdir. 




 Yani hep bu sonuca ulaşırım ama böyle bir gerçek var çocuklarımızın, bebeklerimizin dişerini temizleyelim. ister fırçalayın, ister silin nasıl rahat ediyorsanız, çocuğunuz-bebeğiniz neyi kabul ediyorsa onu yapın lütfen. Zaten hastalıkla uğraşan küçük bedene bir de diş çürükleri ile yük getirmeyelim. Keşke hiç hasta olmasalar. 


 ŞİFA DOLU BİR ÖMÜR DİLEĞİYLE...